Tuesday, December 2, 2008

Detroit Metal CityMelihat pada tajuk dan gambar di atas, mungkin korang pikir anime ni sama macam Beck, tapi sebenarnya OVA 12 episod ni penuh dengan komedi dan lawak gila olahan Kiminori Wakasugi dan Studio 4C. Itupun kalau korang tau serba sedikit pasal dunia underground 'death metal', hip-hop, punk dan sedikit swedish pop.Trailer DVD Anime Detroit Metal City


Ceritanya pasal Soichi Negishi, pandai bermain gitar, menulis lagu dan meminati Swedish pop, berpindah ke Tokyo. Selepas habis kolej, dia berhasrat untuk menubuhkan kumpulan sendiri tapi entah macam mana, dia menjadi penyanyi utama sebuah kumpulan death metal "Detroit Metal City". Dengan memakai mekap dan suara garau, personalitinya berubah menggunakan nama Johannes Krauser II sehingga peminat percaya yang dia datang dari neraka, membunuh dan merogol ibu-bapanya sendiri.


Soichi menyanyi berhampiran peminat DMC

Walaupun begitu, Soichi masih bertekad untuk menyanyikan lagunya sendiri (swedish pop), dia membuat persembahan solo di tepi jalan walaupun tak laku. Bimbang dengan populariti DMC yang kuat, dia cuba menyembunyikan kerjaya sebenarnya dari keluarga, rakan dan teman wanitanya.

Anime ni sememangnya tak sesuai untuk minor sebab ada unsur seksual (sikit), swearing (banyak) dan lebih mudah difahami remaja dan adult. Lawaknya juga lebih banyak kepada unsur-unsur ini. Melihat episod 1 sahaja dah buat perut pecah. Animasi yang agak simple tapi isi dan cerita yang best. Mungkin perlu dipanjangkan episodnya lagi best.

Lagu OP dari kumpulan DMC sendiri "Satsugai" (Pembunuhan) dan ED oleh Soichi Negishi "Amai Koibito" (Kekasih Manis). Seiyuu untuk Soichi ialah Daisuke Kishio dan Krauser ialah Yuji Ueda .

Anime ni memang aku recommend sangat-sangat. Ada 2 fansubber yang translate anime ni iaitu Triad dan Scum-scan. Ramai yang recommend Scum-scan sebab diorang pun translate manga DMC gak. Direct download boleh didapati di laman web diorang. Baik download sekarang atau korang akan di "SATSUGAI"!! (kata-kata peminat DMC).Filem Live-action juga ada dan telah ditayangkan. DVDnya akan keluar awal tahun depan jadi takde download dulu. Dengan tajuk yang sama, watak Soichi dan Krauser dipegang oleh Matsuyama Ken'ichi (watak 'L' dalam Death Note). Jalan cerita sama dengan manga, dan lagu OP ED sama dengan Anime (juga dinyanyikan oleh Matsuyama Ken'ichi). Korang boleh tengok trailer dia dalam link, memang best!

Trailer Filem Live-Action DMC

No comments: