Thursday, January 22, 2009

Pepakura

Kalau korang gila model, satu lagi cara mudah ialah buat pepakura atau papercraft. Nak dapat dia mudah je, download dari internet. Tidak seperti model plastik, model yang diperbuat dari plastik ini tahap cabaran dia lebih sukar. Korang kena potong, lipat, pasang dan gam kepingan-kepingan kertas sehingga membentuk model yang korang nak tu.


Model watak Auron dan Rikku dari Final Fantasy X



Pepakura ni satu cabang dari origami, jadi banyak model yang best-best selalunya datang dari Jepun. Contohnya model robot, Gundam, monster, watak dari anime atau games, kenderaan sehinggalah PS3 dan iPod. Saiznya pula ikut suka kita sendiri, kalau print kertas besar maka besarlah jadinya. Tetapi selalunya model direka untuk kertas saiz A4.


Model naga dari Tales From the Earthsea

Di Jepun, terdapat buku dan majalah untuk membuat pepakura. Jadi, hanya perlu kerat dari majalah dan mula pasang. Ada juga digunakan untuk promosi seperti filem Tetsujin 28-go dan Tales From the Earthsea. Model watak boleh didownload dari laman web filem tersebut.

Tahap kesukaran bergantung pada model itu sendiri. Yang mudah rekabentuknya maka mudahlah membuatnya. Bagi model mecha dan watak yang mempunyai banyak bahagian, memang sukar membuatnya. Bagi model yang detail, memerlukan lebih kurang 20 helai kertas. Ada juga model yang hanya perlukan 2 helai kertas sahaja. Setiap model akan diberikan manual sama seperti model plastik. Hasil pepakura ni memang cantik, jika dilihat dari jauh memang tak disangka ia diperbuat dari kertas. Walau sebesar mana pun model itu, ia tetap ringan tetapi perlu berdiri dengan tapak. (sebab jatuh bila ditiup angin)


Model paling besar aku, Eva01 dari Evangelion. Perlukan lebih 60 keping kertas dan masa yang banyak. Di sebelah perbandingan saiz dengan gundam model 1/100. Kaki kiri dia tak sempat siap sewaktu gambar diambil.

Kalau korang berminat, pergi google dan cari pepakura atau papercraft. Bina model kertas anda dan buat rakan anda kagum. Selamat mencuba.

9 comments:

G-kin said...

Greetings, grey.
I got your blog at DoujinStyle
Jarang jumpa orang review anime manga dalam bahasa Melayu.
Jangan lupa tulis banyak lagi artikel.

Anonymous said...


[url=http://shenenmaoyie.soup.io/][b]sac longchamp[/b][/url]
[url=http://www.travelblog.org/Europe/Croatia/Istria/Buje/blog-763917.html][b]sac longchamp[/b][/url]
[url=http://www.homebasedbusinessprogram.com/profiles/blogs/mots-sassy][b]sac longchamp[/b][/url]
[url=http://shenenmaoyiss.blinkweb.com/][b]sac longchamp[/b][/url]
[url=http://shenenmaoyii.webnode.cn/][b]sac longchamp[/b][/url]

Anonymous said...

Watching the similarity from Ugg boot, regarding the well-known and additionally not-so-famous makes, created ones own [url=http://uggbottesoldes.monwebeden.fr/]bottes ugg[/url] number of diploma Ugg boots. No matter whether this is Display paw and also Emu, these types of periods every last regarding the makers get their alternative using this range. They are certainly not vitally pricey and in reality certainly confident with regard to base. Getting outlined that this basically depends upon the company. The Ugg Suburb Crochet boots might it's possible effectively get considered regarded a fully pointless personal style of Ugg boot trainer. It will be additional similar to a knit trunk but however certainly inviting additionally similar to a wonderful wintertime sneaker.

Anonymous said...

if you are having a hard time finding some free psn codes
then you need to go to [url=http://psngenerator.info]Psn Generator[/url]

Anonymous said...

The 13-inch model obtained a substantial processor upgrade going from the old Core 2 Duo processor to a very fast Intel Core i5 2620M.
However, there are a few advantages of having a VPN. Component Prices Are
Falling: Unfortunately, computers aren't priced based on the current market.

My blog post; macbook pro

Anonymous said...

3 inches screen of Zopo ZAP900h is really a cool thing about Zopo
ZP910 and as it is having a Quad Core processor you should really check out its
features. The application Execution Environment
provides an interface for application programming. It can
keep you well organized because it serves as a personal computer with electronic diaries, personal organizers, automatic
reminders, and contact lists.

Also visit my website; samsung galaxy s4

Anonymous said...

The maintenance free batter operated fan operates at two speeds and
clips anywhere. If your gate changes at the airport, this app will alert you.
The Sewing Kit found at RHL is a great buy found for under $5.


Also visit my website - nest thermostat review

Anonymous said...

This will help you to alter the quantity of blur easily
and allow camera make other critical decisions when
you are shooting. A few in-camera retouching options are also available, including
image cropping and red-eye correction. Nikon the digital camera giant has recently added one more exquisite DSLR camera to its latest camera family.


my site nikon d7100

Anonymous said...

Watches : The new Nike + Sports Watch GPS utilizes the Nike
+ sensing element based in the shoe for trailing time, rate, distance, small calories burnt as
well as heart rate. Who knows, maybe you can start a twelve
string revival. However, it does not really have to be that way anymore.


Feel free to surf to my page samsung galaxy note