Friday, January 13, 2012

Cara Mengatur USB Thumb Drive anda menjadi Unit Memori Xbox360


Kepada sesiapa yang nak beli HDD utk Xbox, kenalah fikir dulu. Sebab harga dia lebih mahal dari HDD yg dijual di kedai PC. Kenapa?
Sebab casing dan ready install tak payah format. 

Option yg korang ada ialah menggunakan USB drive yang lebiiieeeh murah dari HDD, Maksimum USB thumb sekarang ialah 32GB. Takdelah sebesar 250GB Xbox punya tapi kalau setakat nak save game tu, cukup la.

Selalunya org yang beli HDD ni sebb malas nak cabut-cabut macam USB thumb, dan diorang nak install game dlm tu (supaya loading cepat). TP kalau takde duit pakai le USB thumb dulu.



Mula-mula, dapatkan USB thumb drive anda. Mana-mana brand pun boleh, pelbagai saiz pun boleh. Portable HDD tak boleh pakai ye..
Kalau USB drive tengah guna, dan korang sayang data dalam tu, jangan bimbang. Xbox360 boleh set USB drive tu supaya setengah boleh guna untuk PC dan setengah boleh masuk dalam Xbox360.

On Xbox dan masukkan USB tadi. Pergi ke bahagian [SYSTEM SETTING].





Kemudian pergi ke [MEMORY]. Korang akan nampak USB korang di situ.




Pergi ke USB tadi dan tekan [A]




Sini korang boleh pilih kalau nak semua USB tu jadi Xbox memory unit [CONFIGURE NOW] atau setengah je [CUSTOMIZE]. Kalau semua, USB tu tak boleh guna dalam PC. Buat keputusan sekarang.



Kalau pilih [CONFIGURE NOW], semua data dalam drive tu akan hilang sebab dah format khas untuk Xbox memory unit. USB tu akan jadi khas untuk Xbox jer. Pilih [YES] untuk mula format.


Kalau pilih setengah [CUSTOMIZE], akan ada option berapa saiz yang korang nak beri kepada Xbox. Gerakkan meter dengan controller dan tekan [A] bila dah setuju.



Bila dah habis format, USB drive anda akan sedia untuk digunakan. Boleh la save game dan install game dalam tu. Boleh jugak letak profile korang dalam tu, bila nak main kat rumah kawan, bawak je USB tu, cucuk dalam Xbox dia, dan boleh pilih profile korang bila nak main 2 player.



10 comments:

Anonymous said...

Wooh! Buleh ye?? X tau plak ada option utk save mcm nih. Dh nk masuk 2 tahun pakai xbox tp xtau option cenggini. -__-
Xda la nk habis duit nk beli hdd xbox yg mahal tu. Such a noob la aku. Thanks Bro!

Anonymous said...

Ι'm really impressed with your writing talents and also with the layout for your blog. Is this a paid topic or did you modify it your self? Anyway stay up the excellent quality writing, it's uncommon tο see a nіce blog like thіs onе these ԁays.
.

Visit mу blog :: tinnitus remedy

Anonymous said...

І'm really impressed with your writing talents and also with the layout for your blog. Is this a paid topic or did you modify it your self? Anyway stay up the excellent quality writing, it'ѕ uncommon to ѕee a niсe blog like thіs
one thеse days..

Ηere іs my web site tinnitus remedy
Also see my web page > ringinginearstreatment.blogspot.com

Anonymous said...

Heya thiѕ is somewhat of off toρic but I was ωanting tо
knoω if blogѕ use WYSІWYG editors or if you hаνe to manually code with HTML.
I'm starting a blog soon but have no coding skills so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

Also visit my web page natural breast

Anonymous said...

Hi! Do you know if they make any plugins to help with Ѕeaгch Εngine Оptimization?

I'm trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I'm nοt seeing very
gоod results. Ιf you know of any pleaѕе share.
Thank you!

My ρage; lose belly fat

Anonymous said...

Мy pагtner and I abѕolutely love yοuг blog and find the maϳοrity of уour ρost's to be exactly what I'm
lookіng foг. can you offer guest writers tο write
content fοг you? I wouldn't mind composing a post or elaborating on a lot of the subjects you write in relation to here. Again, awesome site!

My web page - www.youtube.com

Anonymous said...

Howdу! Would уou minԁ if I sharе
yοur blоg with my faсebook gгoup?
Thеre's a lot of people that I think would really appreciate your content. Please let me know. Many thanks

Also visit my site ... Emergency Locksmiths Solihull

Anonymous said...

bole ke gune harddisk??

jaafarudin said...

salam..xbox saya takde menu macam tu..saya baru je beli dalam seminggu.saya main game medal of honor.game boleh main..tapi bila dia mintak pilih tempat nak save, saya pilih disk yang sama yang saya gunakan untuk main game tu (saya memang install game dalam hard disk di kedai),tiba-tiba dia kata takleh nak save. "device not configured"..main boleh..nak save takleh..apa yg perlu saya buat..?terima kasih..:)

ada ad said...

saya pakai hard disk 500 GB bukan xbox punya.. asal dia dpt detect smpai 32 GB je?? boleh terang kan??