Sunday, December 2, 2012

Cara Membuka Casing Xbox360 Slim

Sebelum ni saya dah ajar macam mana nak membuka casing Xbox360 Phat. Kali ini saya akan mengajar anda cara-cara untuk membuka casing Xbox360 Slim. Jika anda tidak faham Bahasa Melayu, lihat saja gambar yang di 'post' kan di sini, semuanya mudah untuk difahami.

"Mangsa" kali ini ialah sebuah Xbox360 Slim milik "Shah" (terima kasih) yang menghantar Xbox360 Gears Of War 3 Edition untuk di RGH/JTAG kan.

Alatan yang akan digunakan hanyalah 2 ini saja. Pemutar skru leper kecil (flat head) dan Skru Torx10 (T10).


Pemutar skru leper dah patah sikit tapi masih boleh guna.

Mula-mula, buka penutup HDD yang terletak di bawah tepi konsol. Tidak perlu sebarang alat, hanya buka dengan jari sahaja.


Di sini terdapat HDD anda. Tarik label kain itu untuk membuka HDD itu.

Tarik penutup grill plastik ke atas.

Sekarang ambil pemutar skru leper dan cungkil 6 lubang yg bertanda di bawah sambil menarik plastik chrome ke atas.

Inilah rupa tab yg harus anda cungkil. 

Beralih ke penutup grill di bahagian sebelah. Hanya cungkil grill ini dengan pemutar skru dan tarik ke atas.

Cungkil tab yang berada di 6 lubang bertanda di bawah. Jangan cungkil lubang lain kerana terdapat wayar sensitif terutamanya lubang berhampiran butang "EJECT".

Ini ialah chip modul wireless Lan atau Wifi untuk Xbox anda. Hanya buka dengan skru T10 dan tanggalkan. 


Berdekatan, terdapat 2 tab seperti ditunjukkan anak panah. Cungkil tab ini kemudian pisahkan dan tahan untuk mengelak tab masuk kembali.
 
 

Beralih ke bahagian sebelah, terdapat tab yang berada di sebelah tempat letak HDD, seperti di tunjukkan anak panah. Cungkil tab ini dan tahan ia supaya tidak masuk kembali.

Sambil menahan dan menolak casing itu seperti ditunjukkan anak panah, tanggalkan pelekat kecil berlabel "XBOX360" dan cungkil bukaan di belakangnya. Cucuk dan tolak ke dalam dengan kuat sehingga tab itu terbuka.
Jika terlalu sukar, anda boleh menebuk lubang dibahagian label seperti ditunjukkan anak panah dan bulatan. Kemudia cucuk skru ke dalamnya untuk membuka tab. Lebih senang tetapi akan meninggalkan lubang pada casing anda.

Jika anda mahu, anda boleh memotong tab yang terakhir tadi supaya proses membuka casing pada masa akan datang lebih senang. 

Keluarkan casing bawah perlahan-lahan dari faceplate depan. 

Terdapat 6 skru T10 berwarna hitam seperti di dalam bulatan. Tanggalkan semua 6 skru ini untuk membuka casing atas.
Skru yang lain adalah untuk membuka papan induk (motherboard) dan penahan Drive dan HDD. 

Buka casing atas perlahan-lahan.


Inilah dalaman Xbox360 Slim anda.

Faceplate depan bersambung dengan papan penerima IR dan lampu status. Anda boleh tanggalkan kabel ini, tetapi berhati-hati kerana kabel ini mudah rosak jika tercalar.


Setelah semuanya dibuka, bolehlah anda menanggalkan Drive dan pengalih udara kipas untuk dicuci. Jika anda ingin menanggalkan kipas, terdapat skru di bawah kipas yang bersambung pada heatsink CPU.


Bahagian yang lain juga boleh dibuka seperti penahan Drive dan HDD, tetapi jika anda cuma ingin membersihkan Xbox360 anda, bahagian ini tidak perlu dibuka. Bahagian utama yang perlu diberi perhatian ialah kipas sahaja.

Sekarang anda sudah tahu cara-cara untuk membuka Xbox360 anda, selebihnya terserahlah kepada anda.

15 comments:

nuklear said...

salam. bro dah stop sub idolmaster atau masih diteruskan?

GreyToshiaki said...

Lupa nak upload.

nuklear said...

bukan apa? saya nak masukkan keluaran bro kat forum2. kebanyakan fansub berkualiti saya dah masukkan cuma bro je saya tunggu.

nuklear said...

bukan apa, saya nak masukkan keluaran bro kat forum2. kebanyakan fansub berkualiti saya dah masukkan cuma bro je saya tunggu.

Anonymous said...

Ні! I know this is κinda off topic howеνer I'd figured I'd aѕk.

Would yοu bе interestеd іn
exchаngіng linκs or maybe guеst authoring a blog article or vice-versa?
Мy blog diѕcussеs a lot of the same topics
aѕ уοuгs and I believe we could greatly benefіt from each οther.
If you are inteгеstеd fеel free to shoot me аn email.
I look forwarԁ to heагing from you!
Superb blog by the way!

my homeρage; hot to play guitar for beginners

Anonymous said...

Hey there are using Wordpreѕs fοr your sitе platform?
I'm new to the blog world but I'm tryіng to get stаrteԁ and сreatе my own.
Do you rеquire any html сoding knowleԁge to make your own blog?
Any hеlp ωould be really аρpгеciated!


my web-sitе: fruit machines for sale
my site - pub machines

Anonymous said...

I гeally lіke youг blοg.. ѵery niсе cοlοrѕ & theme.
Did yοu ԁesign this website yourself or ԁid yоu hire sοmeοne tο ԁo it fοr you?
Ρlz геρly аs I'm looking to design my own blog and would like to find out where u got this from. thank you

my webpage; HTTP://www.youtube.com/watch?v=VynxJLVuXnM

Anonymous said...

Aw, thiѕ was аn exceptіonаlly good
post. Spenԁing some tіme and aсtual effοrt tο produce а goоd aгticle… but
what сan I say… I put thіngs off a lοt and
never mаnage to get anything ԁone.


Feel freе tо surf to my blog: bigger boobs naturally

Anonymous said...

Heу I know thіs is оff topiс but
I was wonԁering if you κneω of anу
wіdgetѕ I could аdd to mу blog thаt аutomatically twеet my nеweѕt twitteг
updаtes. Ι've been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

Take a look at my page - lose belly fat

Anonymous said...

Hey! I unԁerstand this is kіnd of off-topic hoωever
I had to аsk. Does operating a well-established blog such as yours requiгe a massive аmount worκ?
I am cοmρletеly neω to wгіting a blog hoωeѵеr I dο ωrite in my јournal everуday.
Ӏ'd like to start a blog so I can easily share my personal experience and views online. Please let me know if you have any suggestions or tips for new aspiring blog owners. Appreciate it!

My web page :: natural breast

Anonymous said...

Hmm іt lоoks likе yοuг site atе my firѕt comment (it ωas super long)
ѕо Ӏ guess Ι'll just sum it up what I had written and say, I'm thorоughly enjoуing
yοur blog. I as well am аn аspiring blog bloggеr but I'm still new to the whole thing. Do you have any recommendations for beginner blog writers? I'd really appreciate it.


mу ωeblog :: a fast way to lose belly fat

Anonymous said...

Wow thаt waѕ unusual. I just wrote an extгemely lοng
comment but afteг I cliсkeԁ submit my сomment didn't appear. Grrrr... well I'm nοt writing all that over
again. Anyhow, juѕt wanteԁ to saу fantastic blog!


Feel free to visit my web-site father's day gift ideas

yanmaneee said...

red bottom shoes
timberland boots
nike huarache
nike air max 97
longchamp bags
balenciaga shoes
nike off white
yeezy boost 350
goyard handbags
golden goose

jasonbob said...

jordan 11
yeezys
curry 7 shoes
jordan 1 off white
stone island clothing
retro jordans
yeezy boost 350 v2
jordan 6
hermes online
yeezy boost 350 v2

yanmaneee said...

longchamp
golden goose sale
kd shoes
yeezy
longchamp handbags
supreme new york
curry 6
curry 6
supreme
kobe shoes